18 oct. 2016

Dezvoltarea motricitatii fine pentru varsta 2-3 ani - idei de jocuri si activitati

In articolul precedent "Dezvoltarea motricitatii fine pentru varsta 1-2 ani" scriam despre importanta acestor activitati in dezvoltarea ulterioara a copilului, care pe langa dezvoltarea coordonarii ochi-mana, a concentrarii, a rabdarii si a perseverentei mai are si alte efecte benefice. Nu o sa mai reiau inca o data cele scrise, daca sunteti interesati intrati pe linkul articolului de mai sus unde veti gasi si o lista cu 20 de jocuri si activitati pentru categoria de varsta 1-2 ani.

Am grupat activitatile pe categorii de varsta pur orientativ si nu trebuie luate ad litteram. Prin asta a se intelege ca o activitate anume din lista de mai jos (2-3 ani) sau din lista precedenta (1-2 ani) se poate face mai devreme sau mai tarziu in functie de interesele copilului. Copilul nu trebuie nicidecum fortat sa faca o anumita activitate atunci cand ne dorim noi! Cel mult ii putem prezenta o activitate iar daca aceasta prezinta interes pentru el se va continua iar in caz contrar se va pune deoparte pentru mai tarziu, altfel se risca frustrarea copilului si obtinem efectul contrar. 

Activitatile de mai jos au avut loc intre varsta de 2 si 3 ani insa nici cele din categoria de varsta 1-2 ani nu au fost lasate deoparte. Din contra, as putea spune ca au fost folosite cu si mai mare interes, unele pana inspre varsta de 4 ani. Asa ca atunci cand alegeti o activitate nu va ganditi ca este deja "depasita" pentru copilul de 3 ani, sa zicem, doar fiindca ati citit ca activitatea respectiva ar fi indicata la varsta de 1-2 ani. Sper ca se intelege ce vreau sa spun si nu ma refer doar la activitatile noastre ci in general. Copilul va relua o activitate atat cat va considera el ca este necesar pentru a-si satisface placerea, curiozitatea, dorinta de a excela. S-ar putea ca unele activitati sa le faca o singura data, iar la altele sa revina de nenumarate ori. Totul depinde de imboldul sau interior pe care noi ca adulti trebuie sa il respectam.

Si acum voi scrie lista noastra de activitati facute intre 2 si 3 ani:

1. Asezatul tacamurilor pe masa

Dupa varsta de 2 ani copilul poate fi introdus treptat in treburile gospodaresti cum ar fi: asezatul mesei, maturatul, aspiratul (imi amintesc cat de mult ii placea sa dea cu aspiratorul!), stersul pe jos, sortarea rufelor si cate si mai cate! La preparatul mancarurilor poate participa chiar mai devreme daca ii face placere.
Aici i-am pregatit o activitate pentru a exersa asezatul mesei. Am desenat pe o coala mare, alba de hartie conturul tacamurilor urmand ca el sa le gaseasca locul. A fost un fel de puzzle iar ideea i-a placut tare mult!

2 ani si 1 luna



2. Infiletarea capacelor de la borcane

Cat de apreciata a fost aceasta activitate! L-a captivat foarte mult mai ales ca trebuia sa gaseasca capacul potrivit pentru fiecare borcan in parte. 

2 ani si 1 luna


3. Utilizarea clestelui

A fost prima activitate in care am folosit clestele (pentru cuburile de gheata). Activitatea a avut rolul de a sorta pe culori, lucru pe care deja il stia bine pe atunci astfel ca m-am gandit sa ii adaug un cleste pentru a trece la o etapa urmatoare. Utilizarea clestelui nu e o treaba tocmai usoara la varsta de 2 ani, deoarece solicita coordonarea miscarii de prindere precum si muschii mainilor. A fost o provocare pentru el, insa devenea extrem de entuziasmat cand reusea sa prinda bilele de hartie colorate cu ajutorul clestelui.

2 ani si 1 luna


4. Lipitul abtibildurilor

Este o activitate ce dezvolta foarte bine motricitatea degetelelor atat prin dezlipirea de pe hartia pe care stau lipite cat si prin lipirea lor ulterioara. Exista in comert o gama larga de caiete cu astfel de activitati. 

2 ani si 1 luna


5. Culesul semintelor de floarea-soarelui

Daca aveti la indemana o palarie de floarea-soarelui ii puteti oferi copilasului o activitate de cules seminte. Asemanator se poate face si cu un stiulete de porumb. Este o activitate ce antreneaza foarte bine degetele pentru prinderea ulterioara a creionului. 

2 ani si 1 luna

6. Puzzle 

Alaturi de puzzle-urile cu buton si puzzle-urile cu piese mici dezvolta foarte bine nu doar gandirea ci si motricitatea fina (puzzle-urile au fost printre preferatele lui pana pe la varsta de 4-5 ani). 


2 ani si 1 luna


7. Plastelina

In continuare recomand joaca cu plastelina atat pentru dezvoltarea creativitatii cat si pentru activitatile de motricitate fina. Daca nu aveti cumparata puteti face voi acasa dupa o reteta foarte simpla (faina, sare, apa, optional colorant). Se pot adauga de asemenea mici obiecte cu care aceasta sa poata fi decorata. Mai jos cateva exemple din activitatile noastre:

2 ani
Aici i-am pregatit cele necesare pentru a-si confectiona tortul de ziua lui (tocmai primise in dar de ziua lui un set de plastelina) astfel ca i-am pus la dispozitie inclusiv lumanarele de tort si cifra cu varsta lui de pe tortul adevarat.
Incantat la maxim atunci cand a terminat!
2 ani
aici, dupa sesiunea cu tortul, a dorit sa faca un fel de omida
Diverse creatii din cadrul diverselor tematici

8. Taiatul cu foarfeca

Exista pareri controversate in ceea ce priveste varsta la care dam foarfeca in mana copilasului. Eu recunosc ca nu aveam de gand sa i-o dau prea devreme de teama de a nu se taia din gresala, insa intr-o seara vazandu-ma ca tai ceva cu foarfeca (ii pregateam niste activitati si decupam ceva cartonase) a venit la mine si a insistat ca vrea si el sa taie cu foarfeca. A fost prima ocazie in care i-am dat sa taie (2 ani si 3 luni) si l-am si fotografiat pentru a pastra amintirea :). M-a uimit cat de bine se descurca deja dupa cateva minute!
Pana la urma mi-am dat seama ca toate activitatile facute pe parte de motricitate fina au meritul de a dezvolta in mod subtil indemanarea copilului!

2 ani si 3 luni

Dupa cateva luni, cand avea deja formata dexteritatea pentru manuirea foarfecii, am putut sa ii dau sa taie hartiute trasate cu linii pentru a putea exersa mai bine coordonarea ochi-mana.

2 ani si 10 luni

9. Incheierea nasturilor

Aceasta este una dintre activitatile pe care i le-am pregatit pentru recunoasterea figurilor geometrice si a culorilor, insa se preteaza foarte bine si pentru dezvoltarea motricitatii fine. Am imbracat o perna intr-un material alb pe care am cusut nasturi colorati iar din fetru colorat am decupat figuri geometrice care sa corespunda ca si culoare nasturilor. 
Perfectionarea in incheierea nasturilor a durat mai mult ca si proces de lucru in cazul nostru (vreo cateva luni).

2 ani si 3 luni


10. Exercitii de rulare

Datorita faptului ca folosim zilnic covorasul pentru activitati, i-am propus sa invete sa il ruleze singur, astfel ca inainte si dupa terminarea activitatii aseza si respectiv rula la loc covorasul. 

2 ani si 4 luni

De asemenea inca o activitate de rulare-infasurare a fost cea a sforii. Prima activitate la care am facut acest lucru a fost la tema cu paianjeni despre care puteti citi aici, atunci cand a jucat rolul paianjenului care isi prinde prada si o infasoara in panza sa.



11. Snuruire

Activitatea de mai jos face parte din tematica "Norii si ploaia" despre care puteti citi aici. Materialul este foarte usor de confectionat si anume: am decupat un carton albastru sub forma de norisor dupa care l-am perforat pe margini oferindu-i un snur pentru snuruire. Apoi, pe o foaie de hartie am desenat un norisor dupa care am suprapus hartia pe un carton mai gros si moale (de la o cutie) iar cu o pioneza trebuia sa traseze conturul norului punct cu punct, facand mici impunsaturi pe marginea acestuia.

2 ani si 5 luni

12. Taiatul cu ajutorul cutitului

Pentru inceput i-am oferit un cutit de plastic cu care sa nu se poata taia nici din gresala macar (este din setul de tacamuri pentru copii de la ikea) si i-am oferit o banana care poate fi taiata mai usor. Treptat am continuat si cu alte activitati in bucatarie care de care mai complexe (activitatile in bucatarie l-au atras de mic!!).

2 ani si 5 luni


13. Asezarea formelor geometrice in contur

O activitate usor de compus pentru cei mici este urmatoarea. Pe o cola de hartie am desenat contururile formelor geometrice, de la jocul nostru cu cuburi (il puteti gasi aici) (eu am respectat si culoarea in acest caz) iar alaturat i-am oferit un cosulet cu formele geometrice desenate. Sarcina sa a fost aceea de a aseza fiecare forma la locul potrivit  
(un fel de puzzle). Dificultatea consta in a aseza cat mai exact piesele pe contur.


2 ani si 6 luni

2 ani si 6 luni

14. Puzzle altfel

Un altfel de puzzle "homemade" pe care l-am inclus in activitatile noastre a constat din formarea unui aluat sarat (plastelina de casa) in care a presat cateva obiecte (din cosuletul alaturat). Pe langa faptul ca a fost fascinat sa vada cum obiectele lasa urme in aluat atunci cand sunt presate i-a placut si potrivirea ulterioara a formelor cu urma lor din aluat. 

2 ani si 6 luni

15. Snuruire cu margele

Snuruirea a fost o activitate tare indragita. Avea extrem de mare rabdare sa insire la nesfarsit! Cand a fost mai mic i-am oferit paie de baut taiate in bucatele mai mici pentru snuruire (activitatea se regaseste in articolul precedent), apoi pe masura ce a crescut i-am cumparat margele din lemn de diferite marimi (aici). Mai tarziu i-am oferit un model (pattern) pentru a aseza margelele, marind astfel gradul de dificultate. In fotografia de mai jos se observa un sirag de margele in tava pe care l-am folosit pe post de model pentru urmatorul sirag (cel pe care il insira).


2 ani si 6 luni

16. Spatule din lemn cu velcro

Sunt usor de confectionat oferind multe variante de joaca. Mai jos am ales doar cateva modele. Acest joc il puteti confectiona foarte simplu: pe niste spatule din lemn colorate (se gasesc in papetarii) se ataseaza velcro (banda adeziva cu scai)- a noastra este cumparata din Lidl si are forma rotunda, care s-a potrivit perfect pe spatulele rotunjite la capete (banuiesc ca velcro gasiti in mercerii). Daca aveti posibilitatea sa cumparati va recomand foarte mult sa confectionati jocul. La noi a prins foarte bine! 


2 ani si 7 luni

17. Sortare de seminte

Despre intreaga activitate am scris aici
Sortarea cu degetelele implica multa rabdare si concentrare pe langa faptul ca boabele fiind foarte mici necesita prinderea cu cele trei degete folosite ulterior la prinderea creionului. 

2 ani si 7 luni

Dupa sortare se poate continua cu o activitate artistica:


2 ani si 7 luni


18. Constructii cu cuburile din lemn

Extrem, extrem de indragite sunt aceste cuburi din lemn la noi acasa! Primeaza categoric in fata Lego-ului Duplo. Sa construiasca i-a placut de mic astfel ca relativ repede construia deja cu mare concentrare si rabdare asa cum se vede mai jos in imagini. Evident avea o mare satisfactie sa si darame ceea ce a construit! :) Jocul cu cuburi il gasiti aici
Activitatea necesita mare concentrare, atentie si nu in ultimul rand coordonare in miscarile fine.

2 ani si 6 luni



19. Clestii de rufe

Clestii de rufe, asa cum am precizat si in articolul precedent sunt foarte potriviti pentru activitatile de motricitate fina. Sunt foarte multe moduri de a ii folosi! Aici, spre exemplu i-am folosit la printabile in cadrul unei activitati cu inimioare (intreg articolul il gasiti aici).


2 ani si 8 luni

20. Octoplus

Un joc benefic pentru dezvoltarea motricitatii fine este acesta de mai jos. Pe langa aceasta dezvolta si creativitatea, baietelul meu nefiind foarte interesat de cartonasele cu model pe cat a fost de creativ in realizarea modelelor proprii.

2 ani si 6 luni

21. Mozaic

Exista mai multe tipuri de astfel de jocuri. La vremea respectiva nu stiam, asa ca doar acest tip l-am avut (il avem de fapt). Aici puteti gasi modele foarte variate chiar si pentru copii mai mici, avand piesele mai mari.
D.a folosit piesele chiar si pentru joaca cu clestele la un moment dat!


2 ani si 8 luni

22. Geoboard

 Acest joc puteti sa il confectionati acasa voi insiva. Aveti nevoie de o placa din lemn si cateva cuie. Eu am ales sa ii fac 5/5 randuri (asa am gasit mai multe printabile care sa poata fi folosite la joc) insa se pot pune si mai multe cuite, pe o placa mai mare, evident. Cu ajutorul elasticelor se pot crea diverse figuri geometrice atat dupa un model prestabilit cat si dupa propria imaginatie. D. spre exemplu, tarziu a inceput sa accepte modele impuse (in general la orice joc). Ii placea mai degraba sa faca el dupa propria sa imaginatie.



2 ani si 10 luni


Mai jos avea vreo 3 ani si jumatate cand "a tesut" din elastice o panza de paianjen:




23. Tangram

Un joc frumos dupa parerea mea si pe care il recomand deoarece necesita de asemenea multa rabdare, concentrare si precizie in miscari, la toate acestea adaugandu-se si creativitatea!


2 ani si 9 luni

Mai jos este o alta modalitate in care se poate folosi tangramul si care i-a placut lui D.cel mai mult! Sa creeze el insusi ceea ce doreste!






S-ar mai putea adauga la toate aceste activitati si cele de transfer care de asemenea dezvolta motricitatea fina, insa pentru acelea voi face un articol separat.


Dezvoltarea motricitatii fine pentru varsta 1-2 ani 


Dacă găsiţi pe blog articole interesante, vă invit să le distribuiţi la prieteni şi să daţi like paginii de Facebook . Va multumesc si va astept cu drag ca de fiecare data! 😊






7 comentarii:

  1. Felicitari! Foarte bine gandite si aplicate aceste exercitii pentru varsta de 2-3 ani. Totusi cel cu folosirea foarfecii este de aplicat doar la 4-5 ani! Succes pe mai departe!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos pentru aprecieri si gandurile bune!
      Asa cum am precizat, la folosirea foarfecii nici eu nu aveam de gand pe atunci sa ii dau foarfeca, doar la insistentele lui am facut-o si sub stricta supraveghere de fiecare data. Toate aceste activitati sunt orientative precum am precizat la inceputul articolului si fiecare parinte le adapteaza la interesele copilului. (Sigur ca activitati precum taiatul cu foarfeca trebuie sa se desfasoare sub supravegherea stricta a parintelui, insa ma gandesc ca orice parinte este constient de acest lucru) :) .

      Ștergere
  2. Felicitări mămica, un articol f frumos si util! Felicitări si pt răbdarea de care dai dovada făcând toate acestea atât pt copil cat si pt noi mămicile. Cred ca ai un copil pe măsura.
    Activitatea cu foarfeca, fetita mea a început-o inainte de 2 ani, tot asa la cererea ei. Inițial a fost chiar forfecuța cu care ii tăiam unghiile(marca DM,rotunjită la vârfuri). A vazut cum o folosesc eu, mi-a cerut-o si primele dati tăia hârtie igienica. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc din suflet Adriana, pentru mesaj! Ma bucur nespus daca il gasesti util!

      Ștergere
  3. Cu mare drag!!! ma bucur din suflet sa stiu ca va sunt de ajutor! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi plac foarte mult activitățile voastre ! Le voi incerca cu baietelul meu când mai creste ! :) Acum are trei luni dar chiar si la aceasta varsta avem activitati interesante ! Copiii invata de cand se nasc :) E uimitor ce pot face in fiecare zi!
    Larisa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur din suflet! sper sa va fie de folos cand va mai creste puiutul! si da, asa este, dezvoltarea lor este remarcabila! incredibil cat de multe invata intr-un timp foarte scurt, doar sa apucam sa tinem noi pasul cu ei! :)))

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...