26 sept. 2016

13 activitati de asociere cifra-cantitate (incepand cu varsta de 2 ani si 5 luni)

Bine v-am regasit! A trecut ceva vreme de cand nu am mai scris pe blog despre activitatile noastre iar pentru astazi am ales sa fac o sinteza a activitatilor de asociere cifra-cantitate pe care le-am parcurs cu baietelul meu incepand in urma cu mai bine de 2 ani si jumatate.

Pana in jurul varstei de 2 ani si 5 luni nu parea interesat de cifre, cantitati, numarat, probabil normal fiind acest lucru pana la varsta respectiva. Am asteptat cuminte pana a dat semnale de interes in aceasta directie iar acestea au aparut prin deschiderea sa fata de numarat. Numaram scarile pe care le urcam sau le coboram, numaram degetelele de la mana, diverse obiecte de prin casa, jucarii, etc. pana cand m-am decis sa profit de oportunitate si sa ii pun la dispozitie niste activitati atragatoare pentru a fixa bine aceste lucruri in perioada sa senzitiva.

Mai jos o sa va prezint o lista cu activitatile noastre urmand ca intr-un articol viitor sa scriu si despre cum am aprofundat recunoasterea cifrelor.

1. Asociere cifra-cantitate cu ajutorul masinutelor

Aceasta este o idee preluata de pe Pinterest la vremea respectiva, insa nu am salvat atunci linkul. Ideea este simpla insa atractiva mai ales pentru baietei: pe niste coli A4 se deseneaza in partea de sus masinute (pe o foaie una, pe alta doua, s.a.m.d......Pentru inceput am ales sa exersam cifrele doar pana la 5) dupa care i se pune la dispozitie un cosulet cu masinute de jucarie. Copilul va trebui sa parcheze in dreptul fiecarei masinute desenate cate una de jucarie. La final se numara masinutele parcate pe fiecare foaie si se aseaza dedesubt cifra corespunzatoare multimii.



2. Asociere cifra-cantitate cu ajutorul cuburilor lego

Se deseneaza pe o foaie contururile unor cuburi lego in ordine crescatoare de sus in jos la fel cum se observa in imagine. Pentru a usura munca copilului fiecare rand va fi desenat cu o alta culoare corespunzatoare pieselor lego. Se poate face si varianta simpla cu o singura culoare de cuburi insa noi nu am avut 15 cuburi de aceeasi culoare. In acel caz nu mai este nevoie sa folositi chenare colorate, ele pot fi toate identice.



3. Asociere cifra-cantitate cu ajutorul scarii cu inele

Am profitat de jucaria noastra (luata de aici insa se gasesc in multe magazine astfel de jucarii deci alegerea va apartine) pentru a numara si a pozitiona inelele colorate pe stativ iar cu aceasta ocazie i-am spus si ce inseamna ordinea crescatoare si descrescatoare, neinsistand totusi prea mult asupra acestor notiuni deocamdata. La final am asociat fiecarui grup de inele colorate cifra corespunzatoare.



4. Asociere cifra-cantitate cu ajutorul dopurilor de plastic

Ideea confectionarii acestui joc am preluat-o tot de pe Pinterest. Tin minte ca mi-a placut foarte mult astfel incat am pus-o in practica numaidecat 😃 Initial am folosit jocul doar pentru recunoasterea culorilor si pentru a potrivi piesele in cutie prin orificiile corespunzatoare. Ulterior insa cand a inceput sa si numere l-am folosit in activitatile noastre de asociere cifra-cantitate. 
Este foarte simplu de confectionat. Se decupeaza capacul unei cutii asa cum se observa in imagine, se coloreaza in jurul orificiilor cu o anumita culoare si se trece alaturat o cifra. Obiectele de introdus pot fi reprezentate de catre orice incape prin acele orificii. Eu, spre exemplu am folosit un capac mare de la o stcila de 5 l de apa plata, doua lingurite de la siropuri medicinale carora le-am indepartat toarta, trei capace de plastic de la flacoane cu apa de 2 l si nasturi de diferite dimensiuni. Peste toate am lipit hartie colorata adeziva care sa corespunda culorilor orificiilor cutiei.




5. Asociere cifra-cantitate cu ajutorul clemelor 

Multe fise de lucru gasiti pe internet pentru astfel de activitati pe diferite tematici. Pe acestea le-am facut eu intr-un mod simplu deoarece nu aveam atunci la dispozitie o imprimanta. Am procedat astfel: am taiat o coala A4 in 6 fasii egale dupa care am desenat cu ajutorul stampilutelor diferite simboluri simpatice pe fiecare fasie (eu am ales sa le fac diferite pentru fiecare fasie in parte ca sa nu fie monoton). La final le-am laminat ca sa capete tinuta. Copilasul aseaza clemele in dreptul fiecarei figurine numarandu-le la final. Aceasta este de asemenea si o excelenta activitate de motricitate fina.



6. Asociere cifra-cantitate cu ajutorul spatulelor colorate din lemn

Aceasta activitate a facut parte din tematica trenurilor si ne-a fost tare draga! Alaturi de cartonasele reprezentand vagoanele unui tren si pe care le-a insirat el dupa bunul sau plac i-am pus la dispozitie spatule colorate din lemn pe care D.trebuia sa le incarce in vagoane (respectand codul culorilor) dupa care am realizat din ele diverse forme geometrice si le-am atasat cifra corespunzatoare numarului de laturi. Pentru romb si triunghi nu am avut la dispozitie alte cifre din lemn insa ulterior am mai comandat un set astfel incat sa ne ajunga 😊.



7. Asociere cifra-cantitate cu ajutorul fluturasilor

Aceasta activitate am realizat-o in cadrul tematicii despre fluturi si despre care inca nu am apucat sa scriu aici pe blog. Pe niste coli de hartie A4 am desenat cateva flori iar deasupra am trecut cifra corespunzatoare numarului acestora. Din tavita senzoriala de joaca cu fluturi, acestia "zburau" pe cate o floare cu ajutorul lui D. 😃



8. Asociere cifra-cantitate cu ajutorul fructelor  

La punerea in scena a povestii "Omida mancacioasa", de Eric Carle, am avut de asemenea ocazia de a numara si a asocia cantitati cu cifre. Este o carte foarte draga noua iar joaca pe seama ei a fost foarte apreciata la noi!



9. Asociere cifra-cantitate cu ajutorul pionezelor din plastic

In cadrul tematicii "Norii si ploaia" pionezele de plastic au reprezentat picaturile de ploaie care cadeau din norisorii desenati de mine pe niste cartonase albastre. Intreaga tematica o puteti urmari aici .



10. Asociere cifra-cantitate cu ajutorul ghindelor

La lectia despre stejar, despre care probabil voi scrie in viitorul apropiat, a avut ocazia sa asocieze cantitati pana la 10 dupa ce si-a asezat cartonasele cu cifre in ordine crescatoare.



11. Asociere cifra-cantitate cu ajutorul semintelor

Asemenator activitatii de mai sus am mai avut o astfel de activitate insa cu seminte pe marginea lecturii "The tiny seed", o poveste foarte frumoasa scrisa de acelasi Eric Carle.



12. Asociere cifra-cantitate cu ajutorul iepurasilor

La activitatile premergatoare Sarbatorii Pascale am avut iarasi parte de activitati de asociere insa de aceasta data aleator fara a fi vorba de o ordine crescatoare. Intreaga noastra activitate o puteti vedea aici



13. Asociere cifra-cantitate cu ajutorul scarii numerice cu inele

Aceasta activitate a realizat-o la varsta de aproape 3 ani si jumatate. Deja stia bine ce este cu cantitatile si cifrele corespunzatoare acestora astfel incat i-am cumparat acest joc . Dificultatea jocului este putin mai mare deoarece in primul rand trebuia sa isi aseze el cartonasele cu cifre in ordine crescatoare, la fel si betele de diferite marimi pe care vin puse discurile colorate dupa care sa isi aleaga cartonasele corespunzatoare cu buline si sa le puna la cifra respectiva iar in final sa aseze discurile colorate respectand ordinea culorilor. Este un joc care necesita multa atentie si care inglobeaza exersarea mai multor abilitati. Il recomand!



Dupa cum se observa modalitatile de invatare sunt numeroase astfel ca va doresc mult spor la joaca!!!

Intr-o postare viitoare va voi prezenta ce activitati am facut pentru recunoasterea cifrelor.

Pe curand!


Dacă găsiţi pe blog articole interesante, vă invit să le distribuiţi la prieteni şi să daţi like paginii de Facebook . Va multumesc si va astept cu drag ca de fiecare data! 😊



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...