18 oct. 2015

The Complete Book of Farmyard Tales

In zilele noastre multi parinti isi pun intrebarea fireasca: este important pentru copilul meu sa invete o limba straina la o varsta foarte frageda? De ce? Care ar fi posibilitatile de invatare a unei limbi straine la copiii mici? In studiile cu privire la procesul de dezvoltare a creierului in primii 3 ani de viata, se sugereaza ca limbile straine ar trebui sa fie invatate de catre copii cat mai devreme posibil. 

Capacitatea creierului de a recepta si de a invata limbi straine este foarte mare la varste mici. Astfel ca, la varsta de 3 ani este putin mai greu de asimilat o limba straina decat la varsta de 2 ani, la 4 ani este mai dificil decat la 3 ani, la 5 ani este mai dificil decat la 4 ani si asa mai departe. Posibilitatile de invatare ale unei limbi straine sunt numeroase ca de exemplu, ascultarea cantecelelor, poezioarelor cu rima, conversatiile, jocurile de rol si nu in ultimul rand cititul povestilor, prin acesta din urma cultivand totodata si dragostea pentru carte si lectura in general. 😊


La intrebarea "De ce este important sa invete o limba straina?" multi ar raspunde ca probabil fiindca ajuta foarte mult in zilele noastre pe plan social sau in cariera. Da, este adevarat si nu este deloc neglijabil acest aspect, insa pe langa aceasta iata care sunt opiniile expertilor:


  • Persoanele care vorbesc mai multe limbi proceseaza informatia mai usor si mai eficient. Asta pentru ca a vorbi mai multe limbi este un antrenament pentru creier, constand in efortul permanent de a balansa doua seturi concurente de vocabular. E ca si cum ar trebui sa dai unda verde (unei limbi) concomitent cu unda rosie (altei limbi) cand vorbesti. Acest exercitiu permanent ne face ca in timp sa devenim mult mai buni in a inhiba acele cuvinte de care nu avem nevoie, de unde o eficienta sporita a procesarii de informatii. Atunci cand avem o sarcina de facut nu e important doar sa ne focalizam pe esenta ci e important si a ignora informatiile nerelevante!
  • A vorbi mai mult de o limba poate fi un factor protectiv la varste mai inaintate. Respectiv, la adultii bilingvi, spre deosebire de cei monolingvi, semnele de Alzheimer s-au instalat cu 4 ani mai tarziu. Sa castigi 4 ani la varsta batranetii fara semne de dementa? Este incredibil! 
  • Imbunatateste memoria: acest beneficiu se datoreaza faptului ca invatarea unei limbi straine implica memorarea regulilor de gramatica si a vocabularului nou. Se considera ca vorbitorii mai multor limbi straine sunt mai performanti in a retine liste sau anumite informatii segmentate.
  • Dezvolta perspicacitatea: vorbitorii de limbi straine sunt mult mai agili in a observa detaliile si a se concentra pe detaliile si informatiile importante.
  • Eficientizeaza luarea deciziilor: subtilitatile si nuantele fiecarei limbi modeleaza gandirea si ajuta la cantarirea fiecarei decizii mult mai eficient.


Asadar, nu sunt putine beneficiile, nu-i asa? 😊

In cazul in care doriti sa incepeti a le citi copiilor in limba engleza si inca nu stiti ce carte sa alegeti , din proprie experienta va recomand cu drag cartea de fata! Pentru noi a fost cartea de capatai care l-a determinat pe baietelul meu sa indrageasca povestile in limba engleza! 😊



Tin minte ca era intr-o toamna cand am pus ochii pe aceste povestiri din seria Farmyard Tales. Mi-a fost de ajuns sa vad cateva imagini dintr-o carticica continand povestirea intitulata “The old steam train” (care mi-a atras atentia instant pe atunci deoarece eram tocmai la tematica cu trenuri 😊) ca sa ma convinga ca merita cumparata. Eram atat de bucuroasa ca aveam cateva povesti frumoase pe care sa i le citesc ! (…pe atunci avea 2 ani si 5 luni si cunostea deja cat de cat limba engleza doar ca nu aveam inca o rutina stabila de invatare sau citire). Eram foarte motivata sa incep mai serios engleza cu el dupa ce am citit articolul Adinei de pe blogul Our English Homeschool ( aici ) si pe care vi-l recomand si voua cu drag daca sunteti in dubii in ceea ce priveste invatarea copiilor o limba straina sau chiar mai multe la varste mici.




  



The Complete Book of Farmyard Tales (Editura Usborne) este o colectie de 20 de povestiri intr-un format considerabil mai mare fata de carticelele cu povestioare individuale, de aceea o recomand cu mare drag daca doriti sa le aveti pe toate. Are dimensiunile de 21/21 cm, contine 328 de pagini iar copertile sunt cartonate, buretate si de foarte buna calitate. Ca si in toate cartile din seria Farmyard Tales exista pe fiecare pagina cate o mica ratusca care asteapta sa fie descoperita de catre copilasi 😉, acesta fiind si un foarte bun exercitiu de atentie! 

Iata cuprinsul cartii:










Nu mi-a venit sa cred cat de fascinat a fost David de fiecare poveste! I le-am citit pe rand , ajungand sa ii citesc cate 5 povesti zilnic (la recomandarile Adinei), aceleasi timp de o saptamana pentru a-si forma vocabularul si a fixa bine cuvintele. Dupa vreo 2 luni si jumatate in care i le-am citit regulat, nu a mai fost nevoie sa i le traduc pe motiv ca intelegea, desi uneori mai uitam si din reflex ii mai traduceam pe ici si colo 😊 . Sunt atat de dragute, cu un limbaj simplu, plin de actiune captand foarte bine atentia copilasilor! Ce imi mai place foarte mult la aceste povesti este faptul ca intamplarile provin din viata reala, astfel incat pot fi incadrate in categoria povestilor Montessori. Foarte multe povesti le-am pus in scena cu jucarii, aceasta fiind o oportunitate foarte buna de a aprofunda si de a stimula copilul la conversatie in limba engleza.



Prin aceste frumoase povestiri copiii au ocazia sa invete intr-un mod cat se poate de natural denumirile tuturor animalelor de la ferma precum si multe alte cuvinte noi in limba engleza.

Toate povestirile au un farmec aparte menit sa ii tina pe cei mici captivati pana la capat (cel putin la noi asa se intampla 😊). Povestirile urmeaza acelasi tipar in care la inceput sunt prezentate personajele iar apoi se intampla un incident care pana la sfarsitul povestii va fi solutionat. Ilustratiile sunt viu colorate, pline de farmec iar textul relativ scurt si simplu de inteles. Pentru copilasii mai maricei care incep deja sa citeasca este o carte buna pentru citit deoarece formatul textului este conceput intocmai pentru a-i ajuta in acest demers iar dimensiunile generoase ale cartii fac ca si scrisul sa fie relativ mare. In partea de sus a paginii exista o singura propozitie, de obicei cu text simplu si scurt pentru a-i incuraja sa citeasca ei insisi, iar parintii pot sa citeasca textul mai lung din partea de jos a paginii. Acum aflasem si eu spre exemplu, ca Betty Root, autoarea cartii intitulate “Help Your Child Learn to Read” , a fost consultantul lingvistic al acestei carti ce incurajeaza cititul timpuriu.



Cartea poate fi acum comandata si in libraria noastra 

unde va astept cu drag la fel ca si pentru orice alte recomandari de carte ! 😊 









La inceputul cartii este prezentata si harta localitatii in care 
se afla ferma la care se petrec aceste actiuni .


Mai mult decat atat, editura Usborne mai are inca o serie de carti educative cu activitati legate de aceste povestiri precum Farmyard Tales Activity Book, 123 Sticker Book, ABC Sticker Book, Farmyard Tales Sticker Book, Farmyard Tales Animals Sticker Book, Farmyard Tales Colouring Book si alte inca cateva pe care vi le recomand cu drag ca si o completare a cunostintelor acumulate. Voi pune mai jos imagini cu fiecare dintre acestea.




farmyard tales usborne



usborne farmyard tales




usborne

Usborne
Carte cu sunete 

Carte cu sunete si poveste


Sper ca v-a placut acest articol si ati aflat multe lucruri interesante care sa va fie de folos!




Dacă găsiţi pe blog articole interesante, vă invit să le distribuiţi la prieteni şi să daţi like paginii de Facebook . Va multumesc si va astept cu drag ca de fiecare data! 😊



Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...