22 nov. 2015

Turta dulce si fursecuri pentru Craciun

Din lista activitatilor de Advent nu vor putea lipsi desigur, prepararea fursecurilor impreuna cu copiii. Anii trecuti am petrecut un timp grozav impreuna cu prepararea acestora si cu siguranta aceasta va ramane o traditie inaintea fiecarui Craciun!

Nu stiu cum sunt alti copii, insa baietelul meu este extrem de incantat atunci cand participa la treburile gospodaresti, din bucatarie mai ales. 

Faptul ca avem de amestecat, framantat, decupat, copt si decorat reprezinta o bucurie enorma pentru el! Abia asteapta sa toarne ingredientele, sa le amestece, daramite sa le mai si framante!😊 Astfel ca, o asemenea activitate este binevenita oricand, doar timp la dispozitie sa avem! Oricum ar fi, inainte de Craciun cu totii ne facem probabil timp pentru asa ceva, nu de alta dar pana la urma cam asta este traditia Sarbatorilor in orice familie ... si este una frumoasa!






O astfel de activitate pe langa rezultatul delicios si savuros mai are niste efecte benefice deloc de neglijat in dezvoltarea copilului si anume: exersarea capacitatilor de turnare/transfer (aici ma refer la ingrediente), celor de amestecare care nu sunt deloc usoare unui copil de 2-3 ani deoarece necesita atentie (pe langa exersarea muschilor mainilor) ca acestea sa nu fie varsate din vas. De asemenea, pe plan tactil senzorial se cunosc efectele pozitive ale interactiunii cu diverse texturi (in acest caz framantatul), cresterea stimei de sine datorita faptului ca poate participa si duce la bun sfarsit un lucru atat de important in casa, ofera satisfactie vazand si participand activ la prepararea unui aliment pe care la final il poate manca 😃, nemaivorbind de faptul ca in final are ocazia sa decupeze, sa aseze in tava iar mai apoi sa decoreze prajiturelele dezvoltandu-i astfel capacitatile artistice.


Turta dulce 

                - ingrediente pentru o portie (eu am dublat compozitia rezultand atatea bucati cate se observa in prima fotografie de mai sus) : 50 g unt, 60 g zahar, 125 g miere (se incalzesc toate pana se dizolva si devin lichide-apoi se pune vasul in apa rece pana se raceste). Se amesteca cu 250 g faina, un praf de copt si o lingura bicarbonat. Se mai adauga 1 ou si condimente: scortisoara, nucsoara, ghimbir, cuisoare. Se lasa la rece aproximativ 2 ore, dupa care se incepe decuparea si coacerea. Cand s-au copt si s-au racit putin, le-am decorat asa cum se observa. Pentru decorare am doua retete: in prima se amesteca 175 g zahar praf cu o lingura si jumatate de apa calduta iar la a doua se bate un albus de ou spuma cu atata zahar praf incat sa se obtina o compozitie tare ca si smantana (sa nu curga de pe tel). Se pot adauga 2 stropi de zeama de lamaie ca sa fie lucioasa. Am pus compozitia intr-o punga careia i-am facut un orificiu intr-un colt si am inceput sa decorez.

Secvente din timpul de lucru ... 

...am uitat sa precizez ceva insa o fac acum. Lasati copilul sa se murdareasca, lasati-l sa se bucure de moment, mai ales ca are atatea beneficii (curatenia se face la final)....nu ii luati bucuria de a face si altceva intre timp...poate vrea sa modeleze din aluat un sarpe sau o omida spre exemplu (asa cum s-a intamplat in cazul nostru 😛 ) , desprindeti-i o bucata de aluat si lasati-l sa se joace cu ea pana voi mai decupati cateva forme. Dupa ce se va plictisi de asta va trece si la decupat 😊 
Important este pana la urma sa va simtiti bine impreuna!





Fursecuri colorate

Ingrediente: 500 g faina, 250 g zahar praf, 200 g unt, 1 plic praf de copt, 2 oua (optional se poate aduga colorant alimentar daca se doresc a fi colorate. Pentru aceasta se imparte compozitia in cantitati aproximativ egale si se aduga pe rand la fiecare. Eu am adaugat colorant alimenar lichid pentru a fi putin mai festive ca de obicei: rosu, galben, galben+albastru ca sa obtin verde, rosu+albastru ca sa obtin mov si cacao pentru culoarea maro). Ouale se amesteca bine cu zaharul praf si untul, dupa care se adauga praful de copt si faina. Compozitia se framanta bine dupa care se intinde la o grosime de 5 mm. Se decupeaza mai apoi cu forme de decupat fursecuri avand diametrul de aproximativ 4-5 cm. 



Decoratiunile (bombonelele) le-am asezat inainte de coacere deoarece se lipesc mai bine astfel. Nu va fie frica caci nu se topesc in cuptor :) ...si eu am fost sceptica la inceput. Acesta este de asemenea un bun exercitiu de motricitate fina si rabdare!



Si cand toate-au fost gatate... (asta ca sa parafrazez un cantecel de la cutiuta muzicala 😃 )....






Dupa aceeasi reteta de mai sus am facut si aceste fursecuri in urma cu doi ani:





Cu o alta ocazie, insotiti de cartea (in limba maghiara) "Bori sutni tanul" (in traducere: Bori invata sa cocareasca) a avut ocazia sa puna in scena pas cu pas actiunile din carte. De departe a devenit cartea preferata la momentul respectiv (asta se intampla in urma cu 1 an si jumatate, pe atunci avand 2,9 ani). 
Cititorilor de limba maghiara le recomand cu mare caldura seria cartilor cu Bori (sunt foarte educative si pot fi considerate carti Montessori prin continutul lor).




Mai jos puteti urmari cateva imagini din carte:




Si daca aveti nevoie de inspiratie in plus pentru fursecurile si prajiturelele pentru Craciun, va recomand doua carticele superbe de la editura Usborne (pe care le avem si noi insa in limba maghiara). Ele pot fi comandate acum in engleza si in LIBRARIA NOASTRA VIRTUALA.

Prima se numeste Christmas baking for children iar cea de-a doua Little Book of Christmas Cooking. Ambele sunt foarte frumoase si utile! Fiecare reteta prezinta detaliat pasii de urmat avand si multe sfaturi pentru micii patiseri! pe mine ma ajuta foarte mult de fiecare data cand doresc sa pregatesc ceva bun si care sa arate si bine!😊



Mai jos atasez cateva fotografii din acestea.




Christmas baking for children:




In speranta ca v-am facut pofta de cocarit va doresc mult spor la treaba pe langa rabdare si distractie cu cei mici!



Dacă găsiţi pe blog articole interesante de citit, vă invit să le distribuiţi la prieteni şi să daţi like paginii de Facebook . Va multumesc si va astept cu drag ca de fiecare data!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...