Deoarece a sosit toamna iar fructele de toamna s-au copt, m-am gandit ca prima activitate postata pe blog sa fie una cu specific tomnatic :). Este una din activitatile pe care le-am avut in urma cu 2 anisori, mai cu seama la varsta de 2,1 ani.
Majoritatea sunt activitati de motricitate fina si de transfer, dar si cateva activitati artistice.
Fiind toamna, dupa o plimbare prin parcuri ne-am intors acasa cu multe comori care ne-au fost de mare folos in activitatile propuse.
![]() |
Comorile toamnei |
Prima data le-am asezat pe toate intr-o cutie dupa care i le-am pus la dispozitie pentru a le analiza si a le sorta pe categorii. A sortat toate lucrusoarele din cutie pana la ultimul. Si acum imi amintesc multumirea de pe fata lui cand a terminat de sortat!
1. Activitati de transfer
Ideea activitatilor de transfer este una bine conturata in filozofia Montessori. Fiind o activitate practica necesită mare exactitate în mișcare, procesul învățării desfasurandu-se într-un mod concret, iar copiii dezvoltându-si astfel abilitățile motorii fine, coordonarea ochi-mana, atenția, concentrarea si rabdarea. Scopul acestora este dezvoltarea inteligentei, a stimei de sine prin reusita activitatii in sine dusa la bun-sfarsit. Asadar, cel mai simplu mod prin care se poate tine un copil ocupat in mod constructiv, sunt activitatile de transfer. Noi le-am exploatat foarte mult de-a lungul timpului!
Asadar, i-am pus la dispozitie mai multe recipiente pentru activitatile de transfer si le-am luat pe rand profitand de faptul ca ii fac placere astfel de activitati.
- transferul ghindelor in tavite de gheata:
- transferul castanelor in tavite de gheata:
- transferul boabelor de porumb in sticlute:
- transferul maceselor cu degetele din cosulet in sticluta:
2. Motricitate foarte fina
-culesul semintelor de pe o palarie de floarea-soarelui i-a produs o bucurie enorma! a fost pentru prima data cand a intrat in contact cu o astfel de palarie! mai mult de o jumatate de ora s-a ocupat de ea, tot culegand seminte si punandu-le pe la final intr-o camioneta de transport de jucarie :) . Nu i-a fost foarte usor avand in vedere ca semintele nu erau inca uscate si se tineau bine prinse de palarie insa nu s-a dat batut!
Tot pe parte de motricitate am mai avut o activitate, cu plastelina. A realizat un copacel din plastelina care mai apoi a fost decorat cu merisoare.
3. Activitati artistice
La partea artistica am avut mai multe sectiuni. Una dintre ele a constat intr-un colaj din frunze uscate pe jumatate, adunate de pe-afara. Pentru aceasta i-am pus la dispozitie o coala mare A3 si vopsele de pictat in culorile toamnei (maro,galben,portocaliu,rosu). Coala a pictat-o asa cum si-a dorit el, amestecand uneori culorile si minunandu-se de cum se intrepatrund acestea. Dupa ce pictura s-a uscat, i-am pus la dispozitie lipici lichid cu ajutorul caruia a lipit frunzele. Aici i-am facut o mica precizare si anume sa le lipeasca doar pe marginea colii,deoarece in mijloc am vrut sa ii lipesc eu ulterior o fotografie (si acum mai avem acest proiect expus in casa, la fel si pe cele de mai jos).
![]() |
Colaj cu frunze uscate |
O alta creatie care imi este foarte draga, este aceasta, cu copacelul tomnatic, in realizarea caruia ne-am folosit de amprentele de la picior pentru a reprezenta trunchiul copacului si de la manuta pentru a reprezenta crengile acestuia. Iarba a fost amprentata pe foaie de catre D.cu ajutorul unui buretel imbibat in vopsea verde, norisorii i-a amprentat cu ajutorul unei dischete demachiante, imbiata in vopsea albastra, iar frunzele copacului sunt facute din amprentele degetelelor sale.
![]() |
Copacel de toamna |
La fel de draga imi este si aceasta creatie de mai jos, iar ideea o vazusem la Camelia si tin minte ca m-a incantat la culme! Aici puteti citi mai pe larg instructiunile de realizare si puteti vedea cum arata tabloul lor de toamna!
Intr-un capac de la o cutie de pantofi am turnat aracet, nu in strat foarte gros, aproximativ 0.5 cm grosime (unele margini ale cutiei le-am vopsit cu maro in prealabil), dupa care D.a asezat comorile toamnei in aracetul proaspat. Cand a fost gata, l-am lasat sa se usuce pe o suprafata plana, vreo 2 zile ca sa se fixeze bine piesele. Astfel uscat l-am expus in camera si pana in zi de azi este un element decorativ cu mare incarcatura sufleteasca pentru noi :) .
![]() |
Tablou de toamna |
Inca o creatie de toamna a fost realizata cu amprente de frunze. Frunzele le-a pictat D. pe dos si apoi le-a amprentat pe hartie. Alaturi de un aranjament din frunze de toamna arata foarte bine expuse in camera.
![]() |
Amprente de frunze pe hartie |
4. Activitati cu printabile
Am descarcat aceste fise cu activitati pe care le-am realizat impreuna (le puteti descarca de aici) : sortare de mere/frunze, formare de perechi din cartonase, diferentierea pe marimi. Si fiindca nu tine inca bine creionul sau carioca in mana, i-am dat stampilute ca sa marcheze imaginea corecta. Eu il intrebam care e cel mai mic/mare obiect iar el il stampila.
Ca si concluzie, toate aceste activitati se pot face cu minim efort si investitie, asa ca spor la joaca va dorim! :)
Felicitari David!
RăspundețiȘtergereBravo mamico!!!
Gabriela si Lucian
Multumim frumos, draga Gabriela si Lucian!!! :) ..... nu mi-as fi inchipuit ca voi sunteti sub acest nume :)))
ȘtergereAsa am facut contul mai demult.A fost numele ales de Luci!
ȘtergereMult succes şi spor în tot ceea ce faceţi! Sunteţi o sursă valoroasă de inspiraţie!
RăspundețiȘtergereMathias şi Dani
Multumim din suflet, Dani! va imbratisez cu drag!! :)
ȘtergereFoarte frumos, felicitari!
RăspundețiȘtergereMultumim frumos,Diana! te imbratisez cu drag! :)
ȘtergereExcelente idei !! Abia astept sa punem si noi in practica cateva. Multumim :)
ȘtergereOana, ma bucur foarte mult daca iti sunt de folos! :)
ȘtergereFoarte frumos ....
RăspundețiȘtergereMultumim mult!
Ștergere