Ce poate fi mai minunat decat sa il introduci pe copilasul tau in lumea cunoasterii si sa il ajuti sa descopere minunile Creatiei?.......pe mine cel putin, ma fascineaza acest lucru si abia astept sa ii fac cunoscute cat mai multe din frumusetile acestei lumi, chiar daca uneori prin ochii unui adult lumea nu apare intotdeauna roz.....incerc ca macar copilasului meu sa ii arat partea frumoasa a acestei lumi atata timp cat se poate. Daca stam sa ne gandim ca perioada de pana la 6 ani este cea mai importanta din viata unui copil datorita faptului ca absoarbe tot ceea ce-l inconjoara si stocheaza pana cand va avea nevoie de aceste informatii (conform teoriei Mariei Montessori descrisa in cartea sa "Mintea absorbanta", aceasta este perioada in care se construieste fundatia intregii existente individuale) ar trebui sa avem mare grija fata de ceea ce ii prezentam unui copil. Creierul sau absoarbe tot, precum un burete apa fara sa faca diferente intre ce e bun sau rau, asadar de noi depinde ce seminte cultivam in ei. De fiecare data ma bucur cand am ocazia sa il invat sau sa ii arat ceva frumos!
M-am gandit ca daca tot l-am familiarizat in joaca cu semanatul si plantatul (aici puteti vedea joaca noastra initiala pe aceasta tema) era cazul sa vada si o finalitate cat mai palpabila a acestora, astfel ca am ales fasolea ca si obiect de studiu, fiind cea mai potrivita pentru astfel de observatii deoarece creste foarte repede.
Am pus in trei pungulite de plastic pamant si le-am numerotat (am facut acest lucru pentru a exersa si asocierea cifra-cantitate pe aceasta cale). Alaturat i-am pus la dispozitie pe o farfurioara sase boabe de fasole precum si cardurile secventiale folosite la lectia de data trecuta.
Am repetat de pe carduri pasii care trebuie urmati iar apoi rand pe rand a asezat atatea boabe de fasole cate indicau cifrele de pe pungulitele de plastic dupa care, de aceasta data cu ajutorul unei seringi cu apa, le-a udat pe toate. Utilizarea seringii contribuie si ea la dezvoltarea motricitatii fine asa ca nu ocoliti utilizarea ei in activitatile voastre!
Dupa ce semintele au fost plantate si udate, am lipit pungulitele pe fereastra pentru a primi lumina si caldura de la soare. In fiecare zi verificam ce se intampla, iar D. le mai uda cate putin, iar din a patra zi am inceput sa avem rezultate vizibile iar vrejurile deveneau pe zi ce trece tot mai mari si mai mari!!! Mai jos puteti observa stadiile de crestere ale vrejurilor noastre.
 |
Stadiile de crestere ale vrejurilor noastre de fasole:
ziua a 4-a / ziua a 5-a / ziua a 7-a / ziua a 8-a
(ultimele doua imagini sunt ambele din ziua a 8-a, doar ca in a doua fotografie
i-am dat jos pielitele de pe frunzulite) |
In paralel, am pus boabe de fasole la incoltit si intr-un borcan, in vata, pentru a fi mai vizibile radacinile chiar de la formarea lor (in pamant nu se observa decat dupa ce cresc putin).