Saptamanile trecute, cautand o carte in biblioteca, am dat peste cartea " Priveste cum e casa" de la editura Prut. Mi-am amintit ca i-o cumparasem mai demult insa nu am apucat inca sa i-o citesc (la cate carti avem in biblioteca imi este foarte greu sa aleg pe care sa le citim la un moment dat). Astfel ca, dupa ce i-am citit-o, D.a ramas incantat de prezentarea casei si am zabovit putin mai mult asupra tematicii despre casa.
Am cautat in biblioteca si alte carti care sa se potriveasca tematicii si uite asa am lecturat toate cartile de mai jos, fiecare fiind extrem de frumoasa in felul ei!
In cele ce urmeaza doresc sa va prezint pe scurt fiecare carte in parte, asta in ideea in care poate o sa va placa si o sa doriti sa le lecturati si voi cu placere, asa cum am facut-o si noi!
"Priveste cum e casa" , editura Prut
Recomandata pentru grupa de varsta 4 -7 ani, cartea reuseste sa surprinda intr-un mod foarte placut si interesant partile componente ale unei case incepand cu subsolul, garajul, parterul si continuand cu etajul si podul. Copiii pot afla din aceasta carte foarte multe lucruri interesante despre constructia unei case, despre compartimentarea inteligenta a acesteia, despre materialele de constructie folosite, precum si despre circuitele de curent electric, gaz, apa si canalizare ale acesteia (pe D.partea aceasta l-a fascinat cel mai tare). De asemenea, in paralel, ne sunt prezentate adaposturile construite de unele animale precum si diferite tipuri de case construite de oamenii de pe planeta noastra.
"Luli si casuta din copac", editura Cartea copiilor
Este o carte superba in care copiii se pot familiariza cu diferite tipuri de copaci sub forma de poveste. Aici puteti citi mai multe detalii. Eu initial i-am citit doar ultima parte a cartii, cea in care ne este prezentata casuta din copac, fiind la tematica caselor, insa ulterior i-am citit-o in intregime cu promisiunea ca vom face si noi la vara un arborariu la fel ca si Luli, fetita din poveste.
De asemenea ne vom gandi si la un copac din curtea bunicilor in care poate vom putea construi la vara si noi o casuta asemanatoare cu cea din poveste!
"Casuta", Editura Cartea Copiilor
O carte despre care nu stiam nimic atunci cand am cumparat-o, m-a surprins in mod placut cu frumusetea ei in momentul in care am citit-o. Recunosc ca m-a intristat putin povestea deoarece reflecta practic crunta realitate si anume schimbarea vremurilor, epoca tehnologizarii, iar copiii din zilele noastre, majoritatea din localitati urbane, au ritmul de viata al orașului grăbit, nu ritmul unui vârf de deal din care poți să numeri stelele de pe cer si sa privesti in tihna schimbarile de anotimp.
Ilustratiile sunt frumoase si graitoare astfel incat reusesc sa surprinda foarte bine realitatea. Mi-a placut foarte mult cum sunt redate si cele patru anotimpuri la tara! Este o carte pe care o recomand cu drag!
"A fost odată o căsuţă undeva departe, într-un sat. Era o căsuţă foarte frumoasă, solidă şi bine construită. Cel ce o construise atât de bine spusese: „Această căsuţă nu va fi vândută niciodată, nici pentru tot aurul din lume, şi în ea vor trăi şi stră-stră-nepoţii stră-stră-nepoţilor noştri.” Căsuţa era foarte fericită acolo sus, în vârful dealului pe care fusese construită. Îi plăcea să privească peisajul din jur. Admira răsăriturile şi apusurile. Zilele treceau una după alta, fiecare puţin altfel decât cea de dinainte, dar căsuţa rămânea neschimbată."
"Pixi cauta o casa", editura Galaxia copiilor
Lui D.i-au placut de la bun inceput carticelele cu Pixi. Avem toata colectia! Le recomand deoarece sunt simpatice, mici, numai bune de purtat in geanta pentru diverse ocazii cand aveti de asteptat la medic spre exemplu sau oriunde in alt loc si aveti nevoie sa nu va plictisiti. Eu asa le-am purtat vreo 2 ani in geanta, evident le mai roteam si nu purtam chiar toata colectia deodata :), de multe ori cand mergeam in parc sau langa lac, le scoteam si i le citeam asezati pe o paturica sau pe o banca.
Carticica de fata prezinta o povestioara draguta despre cautarile lui Pixi spre a-si gasi o casuta unde sa locuiasca. Rand pe rand, Pixi se intalneste cu o cotofana care il invita in cuibul ei sa probeze culcusul si sa vada daca i-ar conveni o astfel de casa, apoi cu broasca care il invita in helesteu printre trestii sa doarma o noapte, apoi cu un iepuras care il invita la el acasa in galeriile sapate pe sub pamant. In nicunul din cazuri Pixi nu gaseste o locuinta confortabila pentru el, astfel ca ramane foarte dezamagit, pana cand ariciul ii da o veste buna si anume ca in poienita ar fi niste copaci smulsi din radacini la ultima furtuna si acolo ar putea gasi un loc pentru o noua casauta.
D. in parc, la 2 ani si jumatate, pe o paturica rasfoind una din carticelele cu Pixi :) |
"Peep inside animal homes", editura Usborne
La fel ca toate cartile Usborne, este o carte minunata cu ilustratii pe masura ce ofera o introducere in lumea animalelor cu privire la tipurile de case pe care si le construiesc acestea sau le sunt construite de catre oameni. Ne sunt prezentate vizuine, stupi, cuiburi, musuroaie, pesteri, etc. oferind totodata un spectacol vizual datorita ilustratiilor frumoase, paginile avand si clapete pe care cei mici vor fi cu siguranta incantati sa le deschida! Mai multe detalii veti gasi aici.
"What happens in Redrow Green"
Este o carte care prezinta biodiversitatea existenta intr-un loc numit Redrow Green. Diverse tipuri de plante si animale convietuiesc impreuna, animalele traind in armonie cu natura in bratele careia isi gasesc adapostul si placerea de a trai. Mai multe detalii despre carte veti gasi aici, la baza paginii."Mimi and the dream house"
Mai multe detalii despre aceasta frumoasa carte veti gasi aici. Recunosc ca am fost o norocoasa sa pot cumpara aceasta carte care este una extrem de draguta atat ca si continut cat si ca ilustratii. Reda foarte frumos si simplu o poveste despre o soricica pe nume Mimi, care isi dorea o casa mai mare pentru ea, o casa in care sa poata fi ea insasi. Casa in care locuia cu fratii si surorile ei i se parea deja prea mica si stramta astfel ca intr-o buna zi se apuca sa deseneze casa viselor sale. Cand desenul este gata le arata surorilor sale care sunt de acord ca este foarte frumoasa si ii promit sa ii construiasca ele una. Numai ca atunci cand casa construita de surorile ei este gata, desi este frumoasa si pompoasa, Mimi ramane extrem de dezamagita deoarece nu arata deloc ca si casa viselor sale. La fel se intampla si cand fratii ei se ofera sa ii construiasca o casa, astfel ca in final Mimi se hotaraste sa isi construiasca ea insasi casa! Este o poveste despre determinare si puterea de a lupta pentru indeplinirea celor mai marete vise!
Mai jos sunt cateva fragmente din joaca noastra pe tema caselor.
Casa cu etaj din cuburi de lemn:
A fost o constructie grozava, care pana la finalizare ne-a cam dat de furca fiindca nu e usor sa potrivesti cuburile care nu au dimensiunile ideale pentru ce aveam noi de facut si in al doilea rand pentru ca s-au mai daramat pe parcurs si a trebuit reluata constructia din nou. Orisicum pana la final ne-am distrat impreuna si mai mult decat atat i s-a deschis apetitul de a construi si improviza o curte si gradina asemanatoare celor de la bunici.
Casuta cu etaj din spatule de lemn si plastelina:
Cu o alta ocazie am construit o casuta avand la dispozitie plastelina, spatule din lemn si carton.
Cand casuta a fost gata, D.a populat-o cu omuletii sai :)
Cort indian din spatule de lemn si plastelina:
As dori sa inchei articolul cu cateva imagini dintr-o joaca cu casuta noastra din lemn (care a avut loc in toamna) si care mi se pare ca se potriveste perfect cu tematica. Atat de multe pot invata copiii jucandu-se in acest mod: pot invata despre compartimentarea unei case (aici se pot face paralele cu apartamentele de la bloc spre exemplu), pot repeta pasii desfasurati in timpul unei zile (dimineata trezirea, mersul la baie, servirea micului dejun in bucatarie, iesirea la joaca/joaca in camera copiilor, servirea pranzului, somnul de dupa-amiaza in dormitor, etc....pana si asezarea mesei, spalatul vaselor, facutul curateniei - eu i-am confectionat o maturice in miniatura si un mop pentru aceasta cu care sa faca curat in casuta). De asemenea, i-am mai confectionat vesela miniaturala in bucatarie (farfurioare, cescute pentru ceai), mancare (ochiuri - acestea ii plac tare mult si ar manca zilnic daca s-ar putea!, clatite, fructe miniaturale, etc.), obiecte decorative, toate din argila. Posibilitatile de joaca sunt nelimitate!
Si pe parte de motricitate fina joaca de acest gen este una benefica. O sa vedeti ca nu le este usor copilasilor sa mute piesele prin casuta fara sa darame ceva din gresala, astfel ca se cere multa rabdare si finete in mutarea pieselor!
Pentru seara, am atasat niste spoturi luminoase pe tavanul camerelor din casuta, pentru a crea un efect magic :) |
Super, ca de obicei! Sigur o sa gasiti ocazia sa completati informatiile de mai sus cu cele despre diversitatea caselor din diferite colturi ale lumii!
RăspundețiȘtergereMultumim frumos,Cristina! ma bucur mult daca ti-a placut! :)
Ștergere