24 oct. 2015

Toamna e plina de frunze colorate si activitati ! (3,2 ani)

Toamna trecuta am citit pentru prima oara cartea intitulata "Why do leaves change color?", o carte minunata ce explica pe intelesul copiilor procesul prin care frunzele isi schimba culoarea in acest anotimp. Nu avusesem nicio recenzie pe care sa o citesc inainte de a o cumpara doar atat cat se poate vedea pe site-ul The Book Depository. M-a atras imaginea de pe coperta si faptul ca facea parte dintr-o serie de carti intitulata Let's read and find out science, gandindu-ma ca trebuie sa fie interesanta, astfel ca am cumparat-o. 


Multumirea a fost deplina atunci cand am primit-o si am rasfoit-o vazand cat este de frumoasa! Pe langa faptul ca are ilustratii dragute contine si informatii succinte pe intelesul copiilor. 


                 " Look at the leaves! It's autumn and leaves are turning red and yelow, gold and brown. Each type of tree has its own kind of leaves. The colors of autumn leaves differ from tree to tree. Some oak leaves may be brown or yellow while maple leaves may turn bright red........Leaves come in different sizes and shapes as well as colors. Some leaves are wide and others narrow..."


              " Leaves are very important to the tree. They make a kind of sugar that is the tree's food. Leaves need sunlight, water and air to make this food.  The leaves work to feed the tree all summer long." ...... " Other colors can be seen in the leaves. Other pigments have been in the leaves all along. But they were hidden by the dark green of the chlorophyll. Once the green color fades, the yellow and orange pigments can be seen".


Imaginea de final este una parca desprinsa dintr-o pictura ....

                  " But now, in fall is time to enjoy the colors of the leaves..."



O alta carte frumoasa pe tema anotimpului toamna, cumparata impreuna cu cea prezentata anterior si pe care am citit-o se numeste "It's fall !" , de Linda Glaser, fiind deosebita prin ilustratiile realizate de catre Susan Swan. In realizarea acestora, Susan a creat mai intai decupaje din hartie pe care mai apoi le-a pictat ca sa obtina culorile si texturile anotimpului toamna. Le-a asezat ulterior in asa fel incat sa obtina sensul dramatic care confera viata fiecarei piese de arta. La final, sotul acesteia, fotograf de meserie, a fotografiat opera sa de arta obtinand ceea ce se vede in ilustratiile din carte. Frumos, nu? 


            "It's fall! Animals are hiding all around me. They're getting ready to hibernate in deep, deep sleep. Ladybugs hide in pinecones and under bark and leaves. Earthworms tunnel way down where the earth doesn't freeze".


             "Frogs burrow in lake bottoms under the mud. A raccoon finds a safe spot in a hollow log. Soon they'll all sleep for a ling, long time. Gray squirrels scamper around finding acorns and nuts..."


                    " It's time to wear our warmer clothes. We put on jackets and pants and long sleeves to keep us warm when it turns breezy".  



Zilele care au urmat am continuat cu activitati pe tema frunzelor. Prima dintre ele a fost aceasta: am listat o fisa continand doua tipuri de frunze, i-am pus la dispozitie lipici lichid si o pensula cu care urma sa picteze frunzele, iar in doua boluri i-am oferit cimbru si oregano. Inainte de inceperea activitatii in sine am avut parte de o sedinta senzoriala in care a putut sa pipaie si sa miroasa, ba chiar sa guste din cele doua ingrediente. Daca bine retin, oregano a fost condimentul preferat :) .


A pictat modelele de frunze cu lipici lichid dupa care pe una din frunzele desenate a presarat cimbru iar pe cealalta oregano presand in final cu degetelele pentru ca condimentele sa se lipeasca bine de hartie. Surplusul l-am scuturat de pe pagina si apoi le-am lasat la uscat.


Frunza din stanga este tapetata cu oregano, iar cea din dreapta cu cimbru

Am descarcat de aici fisierul cu cardurile Montessori reprezentand frunza, iar apoi am modificat scrisul in limba maghiara. Am printat si apoi am decupat cardurile, dupa care le-am laminat. Am insiruit un set de carduri pe masa, iar apoi el a cautat perechea fiecaruia asezand-o sub cea din randul de sus. In final a ales si denumirea fiecarui card si chiar daca nu stie inca sa citeasca i-am aratat cum sa deosebeasca un cuvant de celalalt cautand asemanarea in literele pe care le contine cardul principal. 


De aici am descarcat aceasta fisa cu diferite tipuri de frunze care pot fi grupate cu umbrele lor. Am observat ca un tip de frunza il aveam si noi acasa, respectiv frunza de stejar.


De aici am printat aceste carduri reprezentand mai multe tipuri de frunze pe care le-a asociat mai apoi, dupa formarea de perechi, cu fructele copacilor de pe care fac parte (acolo unde am avut : castan, artar, stejar si fag). 


Cu ajutorului jocului cu pioneze, am realizat impreuna o frunza.


Impreuna cu tati au facut intr-o zi colaje din frunze, care imi plac nespus de mult!


Am citit in cartea First Nature Book, varianta noastra fiind in limba maghiara, cateva activitati de realizat in natura. Pe cea cu frunzele pictate am prezentat-o aici, iar o alta pe care am experimentat-o (chiar daca nu tine de frunze neaparat, dar a fost realizata tot in toamna trecuta) a fost cea cu copierea texturii scoartei copacilor pe o hartie cu ajutorul unui creion cerat astfel incat modelul sa se imprime pe hartie. Astfel ca, intr-o zi am iesit in parc unde am purces la realizarea activitatii ce i-a facut mare placere :).


Am copiat mai multe modele de scoarta de la mai multe tipuri de copaci.


Ajunsi acasa i-am oferit acuarele pentru a picta aceste sabloane. Se observa cum in locurile in care s-a imprimat modelul scoartei copacului, acuarelele nu coloreaza hartia, astfel modelul iesind in evidenta. A avut astfel ocazia sa observe diferentele de textura ale scoartei copacilor.



Aceasta este cartea amintita mai sus si paginile de la care am realizat activitatile de toamna. Este o carte superba de la editura Usborne care ofera multe informatii succinte si proiecte de realizat impreuna cu copiii, pe care o recomand cu mare drag. O puteti achizitiona si in limba engleza.


O alta carte care ne-a fost de mare folos in identificarea copacilor, frunzelor si fructelor acestora este cea de mai jos pe care noi o avem tot in varianta maghiara insa o gasiti si in engleza aici. Este superba si de un real folos atunci cand mergeti intr-o plimbare prin padure sau parcuri si doriti sa identificati copacii intalniti!


De asemenea, daici puteti printa niste modele de frunze foarte dragute pentru activitatile de snuruire.

Speram din suflet ca v-am oferit cateva idei pentru lectura si activitati pe tema acestui anotimp frumos si colorat, toamna. 

Si nu in ultimul rand, va recomand sa iesiti in natura cu cei mici si sa-i lasati sa se bucure de toamna!!!


Va dorim mult spor la joaca si lectura!





4 comentarii:

  1. Foarte frumoase activitati, felicitari!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim frumos,Valentina! ne bucuram daca ti-au placut! :)

      Ștergere
  2. Superbe activitățile si minunată descrierea ta! Mulțumim încă o dată pentru idei! Lipiciul lichid se găsește in magazine sau îl diluezi tu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, Lavinia! ma bucur daca iti vor fi de folos! :)
      Lipici lichid exista de cumparat.Acela pe care l-ai vazut la noi este cumparat din Auchan.Are un capac cu un orificiu la capat prin care in mod normal curge afara lipiciul.Insa eu l-am dat jos de aceasta data pentru ca sa poata introduce pensula.

      Ștergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...