2 nov. 2015

Calendarul nostru de Advent

Deoarece se apropie cu pasi destul de repezi, mi se pare mie, Sarbatorile de iarna, desi prefer sa nu ma gandesc inca la asta si sa ne bucuram de toamna tarzie prin plimbari in natura, lecturi si activitati pe seama ei, totusi m-am gandit ca unele lucruri trebuie pregatite din timp, unul dintre acestea fiind si calendarul de Advent.

Insa ce semnificatie are calendarul de Advent, poate se intreaba unii.....
...am putea spune ca acest calendar de Advent nu este altceva decat un simbol al asteptarii Craciunului, un timp de bucurie si liniste sufleteasca iar cu fiecare zi ce trece in asteptarea Craciunului ar trebui sa ne imbogatim sufleteste, sa ne straduim sa fim mai buni intrand astfel treptat in atmosfera Craciunului. Ca si perioada de timp este format din cele 4 saptamani care preced Craciunul. In general, calendarul de Advent cuprinde 24 de ferestre/ buzunarase, care vor fi deschise pe rand in fiecare din cele 24 de zile pana la Craciun. 


Originea calendarului de Advent se regaseste in Munchen, primul calendar fiind confectionat in anul 1908 dupa ideea lui Gerhard Lang, practic ideea izvorand din perioada copilariei sale, cand mama lui, satula fiind ca baiatul ei sa o tot intrebe in fiecare seara cate nopti mai trebuie sa doarma pana la Craciun, a luat o bucata de carton pe care o impartise in atatea patrate cate zile mai erau pana la Craciun si a agatat pe fiecare cate o bomboana. Baiatul ei avea voie sa manance cate una in fiecare zi, iar ultima din ele a coincis cu ajunul Craciunului.

O alta legenda spune ca un preot de la un orfelinat era întrebat zilnic de copiii nerăbdători cât mai este până la Crăciun. Văzând curiozitatea lor, preotul a avut ideea să le înșire 24 de lumânări și să le aprindă în fiecare zi câte una. Așa copiii știau sigur când vine Moșul.

In zilele noastre s-a preluat ideea acestui calendar de catre foarte multa lume, existand diverse modele care de care mai frumoase. Exista multe variante in comert insa la fel de bine se poate confectiona si acasa cu putin efort si buna dispozitie! 

Mai jos voi descrie cum am realizat calendarul de Advent pentru baietelul meu. Vazusem imi amintesc, la vremea respectiva, ceva asemanator si mi-a placut mult ideea. Am considerat-o simpla si la indemana.





Am folosit:

  • o tabla de pluta
  • hartie de impachetat verde
  • carton visiniu, hartie galbena (pentru stelute)
  • panglica de cadouri (model auriu cu rosu)
  • pahare de plastic rosii
  • decoratiuni de agatat
  • clame micute cu model de Craciun (cumparate de la Lidl ) 
  • doua imagini printate cu ingerasi 
  • si desigur, ace de gamalie pentru tabla de pluta

Am imbracat tabla de pluta in hartie de impachetat verde, asa cum se observa in fotografie, in spatiile goale din cele doua colturi de sus am tapetat cu carton visiniu pe care am lipit stelute perforate din hartie galbena, iar in varf am confectionat din carton o stea mai mare galbena. Am atasat panglicile de cadouri pe 4 randuri (impartite ochiometric) prinzandu-le cu ace de gamalie pe dosul plutei. Am atasat apoi tot cu pioneze paharele pe fiecare rand de panglici. In fiecare rand sunt 6 pahare, astfel ca in total pe cele 4 randuri se regasesc 24. .Pe fiecare pahar am lipit un cerculet autocolant cu cifrele de la 1 la 24 si am atasat cate o clema decorativa. Clemele au un rol bine definit si anume: la inceputul Adventului pe prima clema de la nr.1 agat un mic ingeras pe care il voi muta pe urmatorul pahar zilnic. Acolo unde va fi ingerasul se va afla si surpriza pe ziua respectiva si astfel, vor fi si mai vizibile zilele ramase pana la final.
Dupa terminarea perioadei de Advent toate materialele necesare se pot foarte frumos aseza intr-o cutie si pastrate pana la anul ce vine, evident inafara de tabla de pluta , pe care o puteti folosi la activitatile cu copilasii.




Spiridusul de pe masuta este raspunzator de micile surprize zilnice :). D.il indrageste foarte mult ! Avem si un mic decor cu Familia Sfanta pe care obisnuiesc sa il asez pe masuta in aceasta perioada pentru a ii aminti ce asteptam de fapt cu trecerea zilelor din calendar.


Intr-una din diminetile anilor trecuti, inca in pijama,
foarte incantat la descoperirea surprizei!
(3,4 ani)
In urma cu 2 ani (2,4 ani)


In urma cu 3 ani primise D. cadou de Craciun de la nasa sa o carte - calendar de Advent
A noastra este in limba maghiara insa am vazut-o tradusa si in limba romana. Cu o cautare pe google cred ca va fi usor de gasit pentru cei care si-o doresc. Se numeste "Povestiri de Craciun" , de Tony Wolf si a aparut la editura Crisan. 

Asa arata deschisa. Contine in interior, pe langa fundalul superb de iarna, 24 de minicarticele, fiecare continand cate o scurta povestioara pe tema Craciunului. Carticelele au si un snurulet astfel ca pot fi si agatate pe bradul de Craciun.







In calendarul cu pahare, voi aseza mici surprize, ca de exemplu: jucarioare care sa incapa in pahar (spre exemplu anul trecut pasionat fiind de trenulete - si acum inca mai este :) - i-am asezat cate o locomotiva sau cate un vagon din acelea de lemn, in diferite zile ; apoi, instrumente muzicale mici, cum ar fi fluier, clopotel, muzicuta, etc.). Eu nu sunt adepta surprizelor cu dulciuri, gen bomboane, ciocolata (desi cred ca i-ar face placere) insa ma gandesc sa ii impachetez in mici pungulite legate cu snur seminte crude si fructe uscate: nuci, alune nesarate, caju, stafide, curmale, etc. pentru fiecare zi. Se gasesc de cumparat diverse astfel de amestecuri de seminte sau fructe uscate. 

Anul acesta fiind mai maricel voi aseza si cate un biletel cu o activitate de realizat in acea zi care sa fie oarecum diferita de activitatile pe care le facem de obicei. 

M-am gandit ca dimineata sa aiba parte de surpriza (asa cum am procedat si in anii trecuti) si de minicarticica calendarului de Advent, iar dupa-masa sa facem activitatile propuse, urmand ca seara sa citim povesti cu tematica de Craciun/iarna. Daca voi avea timp voi face si o lista cu cartile noastre, care nu sunt deloc putine, pe aceasta tema.


Ma gandesc asa, la cateva din activitatile pe care i le-as putea oferi, insa nu in ordinea aceasta neaparat :
  • confectionarea de felicitari pentru Craciun
  • preparare fursecurilor pentru Craciun (poate vom avea chiar doua astfel de sedinte, deoarece ii fac mare placere treburile prin bucatarie :) )
  • o carte cu stickere de lipit pe tema Craciunului
  • o carte de colorat tot pe tema Craciunului
  • confectionarea unor decoratiuni cu specific de Craciun pentru a le face cadou
  • sa avem o cina in familie mai deosebita cu ceai si fursecuri, lumanari si o poveste frumoasa (asta va fi probabil in ziua in care vom face fursecurile)
  • diferite activitati cu tematica de Craciun (poate vom relua din anii trecuti cateva)
  • asezarea decorului cu ieslea in preajma Craciunului
  • alcatuirea unui/sau a mai multor pachetele pentru copiii nevoiasi (shoe box) , o buna ocazie in care va invata sa imparta si sa ofere si altora
  • ....si lista este deschisa..... mai am o luna aproximativ pentru a face biletelele :)

Sper sa va fie de folos postarea aceasta iar daca doriti sa va apucati de lucru va doresc mult spor si buna-dispozitie!

Daca doriti idei de activitati cu tematica de Craciun, mai jos atasez o lista cu cele efectuate de noi:

  • Coronite in asteptarea Carciunului, aici
  • Sensory-bin de Craciun, aici
  • Bradutul de Craciun-lectura si activitate, aici
  • Etichete pentru cadourile de Craciun, aici
  • Turta dulce si fursecuri pentru Craciun, aici
  • Craft- pomisor de Craciun, aici
  • Felicitari pentru Craciun, aici
  • Decoratiuni de Craciun-spiridusi, aici
  • Amprente de manute si picioruse, aici
  • Activitati cu reni, aici
  • Activitati cu oameni de zapada, aici
  • Despre iarna si nu neaparat Craciun: Iarna si cateva activitati, experimente, aici



Un comentariu:

  1. Trebuie sa-ti faci timp neaparat pentru inca o postare cu tema Carticele de Craciun!
    Miii de pupici !!!
    Gabriela si Lucian

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...